Fietstocht Historische Vereniging gemeente Bedum groot succes

De fietstocht, gehouden op Open Monumentendag was een groot succes. We hadden ca. 30 deelnemers en vertrokken keurig op tijd.  Alles verliep naar wens en de mensen letten onderweg goed op de verkeerssituatie en ook op de overige deelnemers. De verrassing van de tocht, het bezoek aan de Enne Jans Heerd in Maarhuizen, werd gewaardeerd. Terwijl we buiten genoten van een kopje koffie/thee e.d. werd ons door de eigenaar, dhr. Gijs van Rhijn, zeer enthousiast de geschiedenis van de Enne Jans Heerd verteld. Verder vertelde hij hoe hij (en zijn partner) er waren beland en hoe ze de boerderij hebben omgebouwd tot wat het nu is. Veel activiteiten vinden er plaats en er komen vaak mensen langs voor een kopje koffie o.i.d. We kregen een rondleiding door de gebouwen en ondertussen vertelde Gijs steeds opnieuw dolenthousiast over het e.e.a.

Omdat het toevallig OMD was, konden we ook nog naar de naastliggende oude boerderij, dat nu in het bezit is van het Groninger Landschap. Ook hier kregen we een rondleiding van een enthousiaste vrijwilliger. Nadat wij weer waren opgestapt kwamen we uiteindelijk bij de rotonde in Winsum, waar we opnieuw een monument, Garage Dijkema, hebben bezichtigd. Verschillende deelnemers hebben zich daar laten fotograferen naast of op een oude auto of motor. Daarna zijn we huiswaarts gegaan. Alles bij elkaar was het beslist de moeite waard en de deelnemers waren zeer tevreden over het geheel. Alle lof voor Wim en Mattie voor de prachtige route en de gekozen monumenten en voor Henk e/o Sieger, die iemand tijdens de terugreis hebben kunnen helpen met een probleempje aan z’n e-bike.

 

Binnenkort start Basiscursus genealogie in Bedum

Momenteel zijn wij druk bezig om in het najaar een basiscursus genealogie te organiseren in Bedum. Tijdens deze cursus leert u hoe u met behulp van internet zelf onderzoek kunt doen naar de geschiedenis en herkomst van uw familie en wat de mogelijkheden als digitaal zoeken inhouden.

Zodra de cursus van start gaat kunt u het hier lezen.

 

De vereniging is op zoek naar vrijwilligers

Op meerdere fronten kunnen wij wel enige versterking gebruiken bij de activiteitencommissie of op het archief. De groep vrijwilligers van de vereniging is een enthousiaste groep die op allerlei fronten bezig is met de historie van de voormalige gemeente Bedum. Bent u diegene die wel iets voor onze vereniging wil betekenen, kom dan een keer langs om een kijkje te nemen in ons archief en kennis te maken met de medewerkers, zij zijn elke 1e maandag van de maand van 19.30 - 21.00 aanwezig in het archief Schoolstraat 17 Bedum (boven de gymzaal) U kunt ook contact opnemen met onze secretaris via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.