Lezing met als titel “Strunen met Stolk”

Op donderdag 29 februari a.s. zal op initiatief van de Historische Vereniging gemeente Bedum een lezing worden gegeven door dhr. Cees Stolk, met als titel “Strunen met Stolk”.

 

Van 2009 tot en met 2011 liep schrijver/journalist Cees Stolk met zijn trouwe viervoeter de Jack Russel Rakker door de provincie Groningen, op zoek naar de verhalen over land en landschap. De serie Strunen met Stolk werd uitgezonden voor TV Noord en was een televisie hit. In dat laatste jaar liep hij ook langs de Groninger kust, van Lauwerszee tot Dollard tou. Hij ontmoette op zijn tochten onderweg diverse Groningers die duiding gaven over het gebied. Gepassioneerd vertelt hij over wat hij zoal tegenkwam. Tijdens de lezing laat de spreker beelden zien van de plaatsen waar hij wandelde en vertoont hij tot slot een filmpje uit die Strunen met Stolk reeks.

 

De lezing zal plaatsvinden in dorpshuis “Zijlvesterhoek”, Achterweg 1 te Onderdendam, op donderdag 29 februari 2024. Aanvang 20.00 uur. Leden hebben gratis toegang, niet-leden betalen € 5,00. U bent van harte welkom.

 

 

 

 

Vooraankondiging Genealogiecursus voor beginners op 7 en 21 maart, 4 en 18 april 2024 in de Meenschaar in Bedum 

In het voorjaar van 2024 ( maart-april) organiseert de Historische Vereniging gemeente Bedum in samenwerking met de N.G.V ( Nederlandse Genealogische Vereniging), afdeling Groningen een beginnerscursus genealogie.

Hoewel het een beginnerscursus heet gaat het niet alleen in op de beginselen en de meest voor de hand liggende onderwerpen, maar ook op de bronnen voor aanvullende bronnen over onze voorouders. Je kunt hierbij denken aan eigendom van onroerend goed, kranten en de verschillende andere onlinebronnen. De cursus is toegespitst op Groningen maar raakt ook aan onderzoek in aanliggende provincies.

Blok 1: Inleiding, burgerlijke stand en online zoeken daarin

Blok 2: Doop, trouw en begraafboeken, voogdij en oude rechterlijke      archieven

Blok 3: Huwelijksbijlagen, bevolkingsregister, emigratie en diverse andere bronnen

Blok 4: Genealogische programma’s, ‘waar woonde men’, kadaster registraties

 

De cursus wordt gegeven op 4 donderdagavonden vanaf 19:30 uur tot 22:00 in “De Meenschaar”, Kapelstraat 9 in Bedum.

De cursusdata zijn donderdag 7 en 21 maart en 4 en 18 april 2024. Tussen de blokken zijn er opdrachten om het geleerde in praktijk te brengen en vragen te beantwoord te krijgen. De kosten zijn € 43,00

( dit is inclusief het digitale lidmaatschap van de N.V.G. en de digitale versie van (Gens Nostra) of € 52,00 (Gens Nostra per post) tot eind 2024. Voor leden die reeds lid zijn van de N.G.V is de cursus gratis.

Het maximum aantal deelnemers is gesteld op 20. Vol is vol,

Heeft u belangstelling dan kunt u alvast een voor- aanmelding doen door een e-mail te sturen naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Te zijner tijd ontvangt u dan een inschrijfformulier voor  een definitieve opgave.