Expositie originele VEENO fietsen in Dorpshuis Noordwolde 2 t/m 31 augustus 2024

In 1908 stichtte de heer Pieter van der Veen de fietsfabriek BEDUM en produceerde aldaar solide rijwielen (sinds de oorlog spreekt men van fietsen).

Deze rijwielenfabriek aan de Noordwolderweg floreerde zodanig goed dat de familiezaak een heuse NV werd. Maar een Naamloze Vennootschap (NV) mag geen gemeentenaam voeren en zo ontstond het merk VEENO.

Martijn Lagerwerf runt "Museum Station Kropswolde" in het oude treinstation van Kropswolde en geeft het dorpshuis De Woldstee van Noordwolde in de maand augustus 3 originele Veeno fietsen in bruikleen met bijbehorende informatie.

De in uitmuntende staat verkerende rijwielen dateren respectievelijk van 1910, de jaren 30 en 50. In het dorpshuis is een kleine expositie ingericht over deze fietsgeschiedenis van Bedum.

De expositie is ingericht door de ‘directeur Martijn’ uit Kropswolde die daarnaast ook beeldend kunstenaar is en vlakbij in het Kleinste Museum (KM) zijn 'wielrenner' zal tentoonstellen.

Verder heeft de Historische Vereniging Gemeente Bedum (HVGB) meegewerkt aan de totstandkoming.

Op afspraak en elke vrijdag-, zater- en zondagmiddag is het dorpshuis in Noordwôl van 15.00 tot 18.00 uur geopend en kan men kosteloos een blik op/in deze tentoonstelling werpen.

Tevens kan men gebruik maken van de terrasfaciliteiten die De Woldstee te bieden heeft.

De opening is op vrijdagmiddag 2 augustus 2024 om 15:30 uur en de fietsen zijn de hele maand augustus te bewonderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

80 jarige herdenking van de razzia van 25 april 1944

Beste mensen,

Hierbij nodigen wij u van harte uit om de a.s. 80-jarige herdenking van de razzia van 25 april 1944 bij te komen wonen.

De herdenking op donderdag 25 april a.s. met o.a. toespraak en bloemlegging door burgemeester Bolding begint om 15.00 uur

De herdenking vindt plaats in gezamenlijk verband met de comités van Bedum en Zuidwolde, die respectievelijk om 16.00 en 17.00 uur  een gelijksoortige herdenking houden, waar dan ook burgemeester Bolding van de gemeente Het Hogeland bij aanwezig zal zijn.

De verbinding tussen genoemde dorpen zal tot uitdrukking worden gebracht dmv een speciaal gemaakt gedicht van Inge Zwerver uit Onderdendam, dat in delen op de 3 verschillende locaties wordt voorgedragen.

De Last Post zal worden geblazen, waarna een minuut stilte volgt. Het 1e couplet van het Wilhelmus wordt daarna gezongen. Vervolgens kunnen en mogen bloemen worden gelegd.

Rondleidingen

Net als vorig jaar stellen de dorpsgidsen van Winsum zich beschikbaar voor een rondleiding door het dorp.

Deze rondleiding zal vooral gericht zijn op de locaties die te maken hebben met gebeurtenissen tijdens de Duitse bezetting.

Er zijn daarbij 2 mogelijkheden: om 12.00 uur, dus voorafgaand aan de herdenking, of om 16.00 uur, direct ná de herdenking.

Lezing

Net als vorig jaar houden Romke Visser, de voorzitter van de Historische Vereniging Winsum-Obergum, en Jan Visscher, oud-inwoner Winsum, (aangepaste) lezingen over de achtergronden en gevolgen van de razzia van 25 april 1944.

De lezingen worden, net als vorig jaar gehouden in 'Op Maarhuizen', Maarhuizen 3 te Winsum op maandag 15 april.

Ook daar bent u van harte welkom.

 

Tentoonstelling Zuidwolde

Op 25 april, direct na de herdenking om 18.00 uur, wordt een tentoonstelling over de razzia geopend.

De opening zal worden verricht door de enige overlevende van de razzia, de 99 jarige Gerhardus (Harrie) Dijkinga uit Leens

Locatie tentoonstelling:  De Verbinding, Pastorielaan 30, Zuidwolde

Openingstijden: donderdag 25 april. 18.00-22.00 uur

                           Vrijdag 26 april        10.00-22.00 uur

                           Zaterdag 27 april     10.30-17.00 uur

Voor meer informatie zie agenda van deze site

Aanmelden

Graag willen we van u weten of u gebruik gaat maken van één of meerdere, bovenstaande uitnodigingen.

Dat geldt voor de herdenking, een rondleiding (welke tijd) én de lezingenavond.

Aanmelden: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Met vriendelijke groet, De voorbereidingscommissie, Janet Brouwer, Henk Brondijk, Piet Tuinman, Romke Visser en Jan Visscher

 

 

Het verenigingsarchief op de volgende donderdagavonden gesloten is in verband met de beginnerscursus genealogie: op donderdagavonden  7en 21 maart en 4 en 18 april.

 

Beginnerscursus genealogie 7 en 21 maart en 4 en 18 april in de Meenschaar Bedum (vol)