Het verenigingsarchief op de volgende donderdagavonden gesloten is in verband met de beginnerscursus genealogie: op donderdagavonden  7en 21 maart en 4 en 18 april.

 

Het archief van de Historische vereniging is gevestigd in de ruimte boven de gymzaal aan de Schoolstraat 17 Bedum

De openingstijden zijn:

De eerste maandag van de maand van 19:30 - 21:00 uur

Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om op afspraak langs te komen. Een afspraak kan gemaakt worden via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Het ligt in de bedoeling om belangstellenden de gelegenheid te bieden om de collectie ter plekke in te zien of eventueel (dit alleen voor onze leden) onder speciale voorwaarden voor enige tijd te lenen.

De totale collectie is tot stand gekomen door schenkingen en aanschaf van documenten, waarvan het merendeel met de historie van onze provincie en in het bijzonder met de gemeente Bedum te maken heeft. Ook andere historische documenten zullen in ons archief een plaatsje krijgen.

Door de welwillende medewerking van diverse mensen zijn wij in staat om door middel van het scannen van foto’s een grote fotocollectie aan te leggen. Als u in het bezit bent van “oude” foto’s van Bedum en omringende plaatsen en u heeft geen bezwaar om deze uit te lenen, neemt u dan contact op met één van de leden van de activiteitencommissie. (Zie knopje Contact op de hoofdpagina)

Van deze collectie kunnen wij voor een kleine vergoeding afdrukken op fotopapier aanbieden. Leden van de HVgB krijgen hierop een korting van 50%. Vermeld altijd het bronnummer van de foto.


Langzamerhand hebben wij ook de beschikking over een kleine bibliotheek door giften van derden en door het aanschaffen van die boekwerken, welke voor de historie van onze gemeente belangrijk zijn of zullen worden.

Zie hiervoor de boekenlijst van de vereniging:

Klik hier voor de boekenlijst

Van deze collectie kan men de meest recente inventarislijst in het archief inzien.

Onderdeel van onze bibliotheek vormt ook de knipselkrant, waaraan momenteel druk wordt gewerkt om deze via rubrieken toegankelijk te maken. 

Op onze verenigingsavond is is altijd iemand aanwezig van de activiteitencommissie..

Deze activiteitencommissie heeft zich ten doel gesteld om:

- Leden, die aan hun eigen familieonderzoek willen beginnen, te stimuleren en te begeleiden.

- Bij historisch onderzoek van de gemeente Bedum behulpzaam te zijn met het zoeken naar gegevens over 
  personen.

- Gegevens van de doopboeken van de kerken (Doop- Trouw- en Begraafboeken) van de gemeente in kaart te
  brengen d.m.v. digitalisering.

- Publicaties verzorgen in ons tijdschrift Zo as t was.