Het archief van de vereniging

Gezocht: nieuwe medewerkers, o.a. voor de activiteitencommissie

Bent u degene die wel iets voor onze vereniging zou willen betekenen, dan komen we graag met u in contact. Op meerdere fronten, o.a. het beheer van onze website en het fotobeheer, kunnen wij wel enige versterking gebruiken en we hopen daarom dat er personen zijn die zich zullen melden.
Bent u geïnteresseerd, dan gaan we graag een gesprekje met u aan. U kunt zich melden bij de secretaris via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

We zien uw bericht graag tegemoet.

 

Sluiting Archief 2019

Hieronder staat aangegeven wanneer het archief in 2019/2020 is gesloten, dit is altijd gelijk met de vakantieperiodes. Dit geldt ook voor de periode tussen Kerst en Nieuwjaar.

Voorjaarsvakantie          17-02-2020 - 21-02-2020
Goede vrijdag/Pasen    10-04-2020 - 13-04-2020
Meivakantie                    27-04-2020 - 08-05-2020
Hemelvaart                     21-05-2020 
Pinksteren                       01-06-2020
Zomervakantie               06-07-2020 - 17-08-2020

Herfstvakantie                21-10-2019 - 25-10-2019
Kerstvakantie                  23-12-2019 - 03-01-2020

  1. Informatie over het archief.

Met ingang van 1 maart 2006 is ons archief / bibliotheek gevestigd in de ruimte boven de gymzaal aan de Schoolstraat nummer 17 in Bedum. Het archief is geopend op de eerste maandag van de maand van 19.30 – 21.00 uur, Daarnaast bestaat de mogelijkheid op afspraak langs te komen. Een afspraak kan worden gemaakt via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Onder het genot van een kopje koffie komen vaak heel wat wetenswaardigheden boven water.
Er wordt ook druk gewerkt om onze “schatten” te inventariseren en te archiveren.

Het ligt in de bedoeling om belangstellenden de gelegenheid te bieden om de collectie ter plekke in te zien of eventueel (dit alleen voor onze leden) onder speciale voorwaarden voor enige tijd te lenen.

De totale collectie is tot stand gekomen door schenkingen en aanschaf van documenten, waarvan het merendeel met de historie van onze provincie en in het bijzonder met de gemeente Bedum te maken hebben. Ook andere historische documenten zullen in ons archief een plaatsje krijgen.

Door de welwillende medewerking van diverse mensen zijn wij in staat om door middel van het scannen van foto’s een grote fotocollectie aan te leggen. Als u in het bezit bent van “oude” foto’s van Bedum en omringende plaatsen en u heeft geen bezwaar om deze voor even uit te lenen, neemt u dan contact op met één van de leden. (Zie knopje Contact op de hoofdpagina)

Van deze collectie kunnen wij voor een kleine vergoeding afdrukken op fotopapier aanbieden. Leden van de HVgB krijgen hierop een korting van 50%.

Langzamerhand hebben wij ook de beschikking over een kleine bibliotheek door giften van derden en door het aanschaffen van die boekwerken, welke voor de historie van onze gemeente belangrijk zijn of zullen worden.

Van deze collectie kan men de meest recente inventarislijst in het archief inzien.

Onderdeel van onze bibliotheek vormt ook de knipselkrant, waaraan momenteel druk wordt gewerkt om deze via rubrieken toegankelijk te maken. 

Onze activiteitencommissie is altijd met een van de leden op de verenigingsavond aanwezig.

Deze activiteitencommissie heeft zich ten doel gesteld om:

- Leden, die aan hun eigen familieonderzoek willen beginnen, te stimuleren en te begeleiden.

- Bij historisch onderzoek van de gemeente Bedum behulpzaam te zijn met het zoeken naar gegevens over 
  personen.

- Gegevens van de doopboeken van de kerken (Doop- Trouw- en Begraafboeken) van de gemeente in kaart te
  brengen.

- Publicaties verzorgen in ons tijdschrift Zo as t was.