Wandeling met verhaal langs enkele STOLPERSTEINE in BEDUM 26 en 27 april 2024
Stolpersteine in de gemeente Bedum. Kleine monumenten, bij de woningen van de slachtoffers. Deze monumenten moeten de herinnering levend houden aan de slachtoffers van het naziregime.
In samenwerking met de Historische vereniging Gemeente Bedum, Dorpsvereniging APB Bedum en VVV Het Hogeland Bedum zal er op vrijdag 26 april en op zaterdag 27 april een Stolpersteine wandeltocht met verhaal worden gehouden.
Daarbij maken we gebruik van het bijzondere Stolpersteine boekje, waarin de Stolpersteine beschreven staan. Deze wandeltocht met verhaal zal ongeveer 1,5 uur duren. We willen stilstaan bij het verhaal van de Stolpersteine en van de bijzondere plekken die ons herinneren aan de donkere periode 1940 - 1945.
25 april werd er in Zuidwolde , Bedum, Winsum en Middelstum een razzia door de Duitsers gehouden. Door meer dan 1000 Duitse militairen werden deze dorpen voor de buitenwereld afgesloten. Dit naar aanleiding van de aanslag op de 49 jarige onderluitenant der Staatspolitie Jannes Luitje Keijer op zaterdagavond 22 april. Bij het station is hij met 9 kogels door het verzet om het leven gebracht.
Start van de Stolpersteine wandeltocht is op vrijdagavond 26 april om 19.00 uur en op zaterdagmorgen 27 april om 10.00 uur.
Vanaf VVV Bedum , de POORT naar Noord Groningen, Kapelstraat 3.
Aanmelding is gewenst , in verband met rondleiders. Kosten is 5 euro per persoon. Met stolpersteine boekje 10 euro. Normaal is het boekje 7,50 euro.
Aanmelding bij VVV Bedum , of email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. . tel. 050 3015111 of 0625002120
 

 

Lezing met als titel “Strunen met Stolk”  Donderdag 29 februari 2024, 20.00 uur dorpshuis Zijlvesterhoek Onderdendam

Op donderdag 29 februari a.s. zal op initiatief van de Historische Vereniging gemeente Bedum een lezing worden gegeven door dhr. Cees Stolk, met als titel “Strunen met Stolk”.

Van 2009 tot en met 2011 liep schrijver/journalist Cees Stolk met zijn trouwe viervoeter de Jack Russel Rakker door de provincie Groningen, op zoek naar de verhalen over land en landschap. De serie Strunen met Stolk werd uitgezonden voor TV Noord en was een televisie hit. In dat laatste jaar liep hij ook langs de Groninger kust, van Lauwerszee tot Dollard tou. Hij ontmoette op zijn tochten onderweg diverse Groningers die duiding gaven over het gebied. Gepassioneerd vertelt hij over wat hij zoal tegenkwam. Tijdens de lezing laat de spreker beelden zien van de plaatsen waar hij wandelde en vertoont hij tot slot een filmpje uit die Strunen met Stolk reeks.

De lezing zal plaatsvinden in dorpshuis “Zijlvesterhoek”, Achterweg 1 te Onderdendam, op donderdag 29 februari 2024. Aanvang 20.00 uur. Leden hebben gratis toegang, niet-leden betalen € 5,00. U bent van harte welkom.