Nieuwsbrief Stichting Boerderijenboek

 

BOERDERIJENBOEK GEMEENTE BEDUM E.O.

Meer dan vier eeuwen boerderijgeschiedenis

De Stichting Boerderijenboek gemeente Bedum e.o. stelt zich vanaf 2002 tot doel: het tot stand brengen van een boerderijenboek van de gemeente Bedum en omstreken. Het gebied omvat de kerspelen of dorpen Bedum, Menkeweer, Noordwolde, Onderwierum, Westerdijkshorn en Zuidwolde, zoals die vóór 1811 bestonden. In dit gebied liggen ook Beijum, Borgham, Ellerhuizen, Lutjewolde, Noorderhooge-brug, Onderdendam, Reidland en Ter Laan. De grootte van het gebied is meer dan 5000 ha.

In het boek komen circa 250 boerderijen (incl. verdwenen). Van elke boerderij worden de volgende onderdelen beschreven: Gebouwen, grootte en ligging, beklemde meiers/gebruikers, overige bewoners, eigenaren in beklemrechtelijke zin, beklem-brieven, heerlijke rechten, veldnamen en bijzonderheden. In een kort overzicht worden alle meiers/huurders/bewoners vermeld per periode en de huisnummering. De beschrijving eindigt met noten van bronnen tot circa 1840. Daarnaast zal het boek voorafgegaan worden door een aantal algemene hoofdstukken. Het boek wordt afgesloten met een naamindex.

Wanneer het boek zal verschijnen is nog niet bekend. Gelet op het grote aantal boerderijen zal dit nog enkele jaren vergen.

Bent u echter geïnteresseerd in de verschijning en wilt u op de hoogte blijven, dan kunt dit laten weten door een belangstellendenlijst in te vullen of uw gegevens te mailen aan Aly Wiersema, secretaris van de Stichting Boerderijenboek Bedum e.o. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Wilt u meer informatie over het boek dan kunt u ook terecht bij Otto Nienhuis te Assen, tel. 0592-346704, email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.