Lichtjes op het graf (oorlogsgraven)

Kerstavond 24 december.

Hoe het begon...

Vier dagen voor kerstavond 2015 kreeg Dick Jansen uit Burgum het idee om op de oorlogsgraven in zijn woonplaats een lichtje te branden, net zoals dat al 25 jaar gebeurde op de Canadese ere-begraafplaats in Holten. Dit om juist op deze avond te laten blijken dat we niet vergeten zijn dat veel mensen het leven gelaten hebben zodat wij Kerst in vrijheid kunnen vieren.

Zijn tweede gedachte was, waarom kan dat niet in heel Nederland? Hij zette een Facebook actie op via de Facebook pagina van Keep Them Rolling, met de gedachte als 15 tot 20 mensen dit ook gaan doen is dat mooi. Maar dat liep anders... de actie op de sociale media werd massaal opgepikt en door veel mensen gedeeld. De respons was ongelofelijk, op kerstavond branden er op meer dan 140 plaatsen in Nederland kaarsjes bij oorlogsgraven. Een start van een nieuwe Nederlandse traditie?

In 2016 werd Richard Visser,voorzitter van Re-enactmentgroep 40-45 "ETOR" benaderd of hij dat niet in de gemeente Bedum kon doen. Hij stemde toe en heeft samen met leden van ETOR , de Historische Vereniging gemeente Bedum ,herdenkingscomité Bedum en de werkgroep Stolpersteine-legging op 24 december 2016 kaarsen geplaats op de graven van mensen die door de oorlog omgekomen zijn.

Totaal werden er op 263 begraafplaatsen lichtjes geplaatst in heel Nederland.

Een kleine ceremonie aanstaande maandagmiddag 24 december 2018.
Het gebeurt door heel Nederland. Kom ook, en neem zelf een lichtje mee ?! 
Eer deze jonge helden die hun leven gaven zodat wij in vrijheid kunnen leven….

Op kerstavond, 24 december 2018 krijgt dit een vervolg en is het inmiddels uitgebreid naar de plaatsen Ten Boer en Zuidwolde.

15:30 uur Ten Boer vertrek monument Vijverweide,hiervandaan lopen we richting begraafplaats, waar de burgemeester een kleine toespraak zal houden.
16:30 uur Bedum  (ingang Algemene Begraafplaats)
18:00 uur Zuidwolde (ingang Algemene Begraafplaats)

Iedereen is van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.