Nieuwsbrief HVgB

Wanneer u de foto's van de Historische Vereniging gemeente Bedum wilt zien kunt u via het knopje Links gaan naar hvgb.Beeldbankgroningen.nl. Hier komen alle foto's van onze vereniging  te staan.

Historische Vereniging gemeente Bedum
Secretariaat: Pinksterbloem 8, 9781 VT Bedum, tel. 050-3011095

 
Bedum, april 2018 
    
Geachte leden,
Hierbij ontvangt u de nieuwste uitgave van ons tijdschrift Zo ast was, jaargang 22 nr. 1.
Het bestuur brengt verder het volgende onder uw aandacht:
Op woensdag 25 april a.s. wordt het Project Stolpersteine gemeente Bedum afgesloten met de plaatsing van de laatste twee gedenktekens, voor de oorlogsslachtoffers Wiebe Adema en Jan Tempel.
De gedenktekens voor de oorlogsslachtoffers worden geplaatst nabij de Maranathakerk (Adema) en aan de Groningerweg nabij tankstation ’t Olierijck (Tempel), in aanwezigheid van nabestaanden en locoburgemeester Menne van Dijk.
Het betreft hier geen officiële Stolpersteine, maar eigen ontwerpen van de werkgroep Stolpersteine gemeente Bedum. Militairen worden volgens Demnig, de bedenker van de Stolpersteine, geëerd doordat hun namen op het oorlogsmonument staan vermeld.
Naast de plaatsing van gedenktekens voor genoemde oorlogsslachtoffers wordt in Zuidwolde een plaquette onthult, die aan de muur van Moeke Vaatstra zal worden bevestigd. Genoemde plaquette herinnert aan de Razzia, die in Zuidwolde heeft plaatsgevonden op 25 april 1944 en waarbij vier van de Razziaslachtoffers onmiddellijk zijn doodgeschoten.
De plaquette zal worden onthuld door burgemeester Erica van Lente, daarbij geassisteerd door de heer Gerhardus Dijkinga, het enige nog in leven zijnde Razziaslachtoffer uit Zuidwolde.
Woensdag 25 april 2018 staat voornamelijk in het teken van de herdenking van de Razzia in de gemeente Bedum. In de middaguren worden naast de onthulling van de plaquette in Zuidwolde ook de slachtoffers in die plaats (om 17.15 uur) en Bedum (om 16.15 uur) herdacht.
Daarnaast geven Maarten Peters en Margriet Eshuijs voorstellingen in de Maranathakerk (Grotestraat 33, Bedum), onder de titel Bevroren tranen. Deze voorstellingen, bestemd voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen in de gemeente Bedum (15.00-16.00 uur) en de inwoners van de gemeente (19.30-20.30 uur), zijn gratis toegankelijk.
Voor nadere informatie kunt u terecht bij de Werkgroep Stolpersteine gemeente Bedum:
Jaap Heres (tel. 06-43533462)

Een beschrijving van de voorstelling Bevroren tranen treft u hieronder aan. Het volledige programma
van de afsluiting van het Stolpersteine project kunt u vinden op de website van de HVgB (www.zoastwas.nl) onder “agenda”. De start van het programma zal zijn om 10.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis in Bedum.

Met vriendelijke groet,
Wilna Eggens, secretaris
********
 
Bevroren tranen, de liederencyclus van Maarten Peters
Gezongen verhalen, als kleine monumentjes
Het zou een optreden op een bevrijdingsfestival worden, het werd met het inhoudelijke lied De treinen hebben kleur, dat zanger en componist Maarten Peters schreef in 1999, een zeer indringende bijdrage aan de grote 4 mei herdenking op kamp Westerbork. Maarten Peters componist en tekstschrijver voor o.a. Liesbeth List, Margriet Eshuijs en Rob de Nijs, schrijft en zingt sindsdien elk jaar een nieuw lied
met betrekking tot herdenken en herinneren.
‘Noodzaakliedjes’                            
Maarten Peters heeft zijn liederen verzameld onder de titel Bevroren tranen. De liederen zijn speciaal geschreven om op een inhoudelijke en eigentijdse manier stil te staan en terug te kijken naar die donkere periode in onze geschiedenis maar ook om vooruit te kijken. Maarten Peters heeft zijn liederen de afgelopen jaren gezongen tijdens grote maar ook hele kleine intieme herdenkingen en bijeenkomsten en hij kiest telkens een passend lied uit zijn werk of maakt op maat een kleine voorstelling voor een bijeenkomst.
Lokaal historische dag
Maarten Peeters heeft tevens een muziekvoorstelling ontwikkeld, die onder de naam Bevroren tranen ten gehore wordt gebracht. De voorstelling wordt gespeeld op een lokaal historische dag en veelal op een historische locatie. In de gemeente Bedum is dat op 25 april. Op die dag in 1944 werden o.a. in Bedum en Zuidwolde door de Duitse bezetter razzia’s uitgevoerd als vergelding voor het doodschieten van de onderluitenant der SD Jannes Luitje Keijer op zaterdagavond 22 april 1944 nabij het station in Bedum. In deze muziekvoorstelling vertelt Maarten ook over ontmoetingen en gebeurtenissen die hem hebben geïnspireerd tot het schrijven van dit unieke repertoire. De voorstelling wordt gespeeld in een decor van exclusieve beeldcollages waarin o.a. per plaats monumenten in de beeldcollages een plek krijgen, een fotogalerij van de Bedumer oorlogsslachtoffers wordt getoond. Zo ontstaat er telkens een unieke voorstelling per plaats.
 
 
Betreft: Tijdschrift Zo as t was
 
Bedum, december 2017
 
Geachte leden,
 
Hierbij ontvangt u de nieuwste uitgave van ons tijdschrift Zo ast was, jaargang 21 nr. 2 én 3, een dubbele uitgave dus. Onlangs hebben we via e-mail en op onze website aangegeven dat er door omstandigheden vertraging was opgetreden waardoor ons tijdschrift in september niet kon verschijnen. Vandaar dat u nu een dubbele uitgave ontvangt.
Als uw e-mailadres niet bij ons bekend is heeft dit bericht u misschien niet bereikt. Dit spijt ons en we verzoeken u dan ook, indien u een e-mailadres hebt, dit aan ons door te geven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Via e-mail verspreiden we regelmatig actuele informatie over relevante tentoonstellingen, exposities, lezingen of andere zaken die door de HVgB of andere instellingen worden georganiseerd.
 
Het bestuur brengt verder het volgende onder uw aandacht:
Activiteiten:
Op 17 jan. 2018 zal door dhr. Ben Westerink een lezing worden gegeven met als titel “Waarom hebben we eigenlijk dijken?“. De lezing zal plaatsvinden in dorpshuis Zijlvesterhoek, Achterweg 1 te Onderdendam. Aanvang 20.00 uur. Meer details worden t.z.t. gepubliceerd in de plaatselijke pers.
 
Lidmaatschap:
Diverse leden betalen hun lidmaatschap via een acceptgiro. Om uzelf en ons moeite en geld te besparen is het handiger via automatische incasso te betalen. Hiermee bespaart u € 1,50. Overigens verdwijnt de acceptgiro in 2019 uit het betalingsverkeer.
U kunt een machtiging afgeven door op onze site www.zoastwas.nl “aanmelden als lid” (boven aan) aan te klikken en het machtigingsformulier in te vullen en te verzenden of een briefje of mailtje naar het secretariaat te zenden. De gegevens vindt u onderaan deze brief.
 
Wetenswaardigheden:
Het zal u bekend zijn dat er de afgelopen jaren meerdere keren een aantal Stolpersteine zijn geplaatst binnen onze gemeente. De foto’s die bij deze gelegenheden zijn gemaakt zijn gepubliceerd op onze website, onder de knop foto’s HVgB. Hier treft u ook afbeeldingen aan van de portretten van de oorlogsslachtoffers. Indien gewenst kunt u een afdruk van de foto’s en/of de portretten bij de vereniging bestellen.

Rectificatie:

Zo as t was jrg. 20, nr. 3 (2016). In het artikel van mw. J. Jalink-Slot is onder de foto van de fam. Zuidema op pag. 21 een foutieve datum vermeld. Het moet zijn juli 1943 i.p.v. juli 1934.      
    
Aanwinsten:
Fam. Velthuis, Kampen : Een houten bord afkomstig van smederij Velthuis aan de Grotestraat te Bedum
met de tekst:  'Wij hebben door Gods milden zegen met vlijt deez' ijzersmederij tot dienst van mensch en paard verkregen,zijn hulpe zij ons verder bij’
Berd van der Scheer, Bedum: Groot aantal foto's van de gemeente Bedum
Aangekocht CD: Orgeldemonstratie en concert op het orgel van de Goede Herderkerk Bedum door Sietze de Vries
Aangekocht CD: Orgelconcert door Jan Weessies op het orgel van de Goede Herderkerk te Bedum
H.F. Tuin-van Kampen, Bedum: Een doos met oude spullen van een Indiëganger zoals div. (militaire) diploma's en getuigschriften,
een medaille/ereteken voor orde en vrede, enkele insignes/speldjes en persoonlijke eigendommen
Max Nienhuis, Bedum: Diverse winkelartikelen en diploma's
Douwe Alserda, Bedum: Naambord Trico Smid Plantsoenstraat 2
Piet Lanting, Bedum: Diverse artikelen van Handelsvereniging Bedum
Jan Groenwold, Bedum Ingelijste foto van Boterdiep ZZ te Bedum
J.R.Visker, Beuningen: Diverse bidprentjes en foto’s
John Doornbos, Appingedam:  Diverse speldjes uit Bedum
Jelly Poelman - Nanninga Poelman Boterdiep WZ 9,: kruidenierswinkel
J. Smit, Hist. Ver. Middelstum: Drie nota's van P. Grasdijk, borstelmakerij Schoolstraat Bedum
Jans Hoeksema-Oskam: Baksteen van de steenfabriek van de Nijverheid met inscriptie o.a. 1924. Film van DIO,
knip portemonnee, gedenktegel DIO 50 jaren en diverse documenten
H. de Vries, Klijndijk: Doodshemden (van boerderij Mensema, Noordwolde)
Annie Wieringa, Bedum (rectificatie) Schilderij van pand Grotestraat 13, bewoond door de dames Oosterhoff, Bedum; schilder wijlen dhr. Dijkema, 2e Dwarsstraat, Bedum

Namens de redactiecommissie, de activiteitencommissie en het bestuur wens ik u veel leesplezier en natuurlijk prettige feestdagen en een gelukkig en gezond 2018.
 
Met vriendelijke groet,
Namens het bestuur,
Wilna Eggens, secretaris